concerts events in Swedish music news opinion people photoreport STHLM Sweden

Macklemore in Stockholm!

“Who would think that a concert can be so fun in an amusement park?”

Nej, det trodde jag inte heller, Mr. Haggerty.

Söndagskväll avslutades med en spontan planerad Macklemore konsert på Gröna Lund. Min allra första konsert på Grönan! Konstigt nog med tanke på att jag anser mig som ett konsertfreak. Eller vad man nu kallar en person som spenderar hälften av sin budget på live-shower varenda månad för.Mack2.1

Klockan 18:30 gick jag och min kompis in på parken och det första vi såg framför oss var en våg av människor som ständigt rörde på sig i en kaotisk takt. Köer, köer överallt vart man än går- toaletter, restauranger, dalbanor. Till och med köer till personal för att fråga om något. Det kändes som att hela staden var där. Som riktiga tidsoptimister, som vi tyvärr kan vara alldeles för ofta, tänkte vi att vi skulle hinna gå på toa, käka och ta en runda i parken för att hitta bra ståplatser, samtidigt som vi såg folk som redan tog platser sittandes eller ståendes på den improviserade parketten. Därefter fick vi sällskap av min vän som var fullutrustad och redo för att ta de bästa bilderna med sin enorma kamera som vägde drygt 5 kilo. Proffsar har ingen tid för käk och annan strunt och därför riktade min vän-fotograf sina hastiga steg mot den kaotiska människovågen medan vi hade beslutångest över matställen som hade 20meters köer av hungriga och taggade livsnjutare.

Chuvachok1”Jag tar en till öl! Han kommer ändå uppträda senare. Vi hinner!” – sa min kompis när det var en kvart kvar till showens början. Gör vi? Jag kan inte påstå att jag världens punktligaste person, snarare tvärtom, men när det kommer till konserter är jag alltid noggrann och ser till att stå så nära scenen som möjligt. Denna gång tappade dock jag hoppet om närbilder och ögonkontakt med artisten redan vid ingången. Däremot skulle jag aldrig tro att de närmaste platserna där det inte var fullt och trångt var bakom Vilda Musen.  ”Man ser inte ens scenen”– sa jag till min vän som verkade vara mätt och belåten med läget. ”Vi är här för att njuta och inte stressa. Man kan fortfarande höra musiken, vi behöver väl inte se honom. Det är musiken vi är här för”– fick jag som svar. Det låter rimligt men ändå inte. Det motsvarar ju mina principer som konsertstammis. Jag stod fundersam och tvekade en stund.

ignabu3”I ain’t gonna die tonight
You can’t kill me, not my spirit
History is ours tonight
The people are chantin’, can’t you hear it?”

Det lät som ett perfekt soundtrack till min färd mot scenen genom skrikande och hoppande publik. Jag tog mig inte så långt men jag kunde åtminstone se scenen nu. Så småningom gick jag närmre och närmre och med varje steg önskade jag att jag var längre än personen framför mig. Jag kunde fånga en pytteliten bit av den magin som skedde på scenen och bara ana varför folk jublade så mycket.

Det gjorde dock även de som stod längre bak. De ser väl inget, hur vet de vad som pågår där? Då kom min väns, som stannade kvar bakom Vilda Musen, ord fram i mitt huvud ”Det är musiken vi är här för”. Precis efter det började ”Can’t hold us” spelas, när jag inte längre höll kvar irritationen för personen framför mig, inte heller min envishet att ta mig längre fram och även telefonen, som jag skulle sända live med, lät jag vara. Precis som Macklemore sa innan  låten spelades när vi skulle låtsas som att det var 90-talet och ta bort sina smartphones.

Jag äntligen lyckades fånga magin och jublade och dansade med publiken! 15 000 sjungande och dansande människor omgivna av belysta dalbanor under vårens ljusa himmel. Vilken stämning!

Drums1Snart kom min vän tillbaka och skulle skryta med bilderna han lyckades ta från ett närmre håll. När jag tittade på de otroliga fotona ansåg jag att det hände mycket mer än vad jag precis upplevde. En hel maskerad med Macklemore i huvudrollen, en riktig show med dansare och musikanter, en hyllning av livet. Missade jag allt detta? Men istället för att ångra det som jag har gjort eller inte gjort blev jag glad över tanken på att jag var en liten del av Macklemores magiska show och nu ser jag fram emot att gå på hans nästa konsert. Jag har även lärt mig att Grönans konserter skiljer sig från de vanliga och hit ska man komma i god tid, mätt och pigg om man vill stå nära scenen och uppleva showen för fullt.

Mack1
A concert in an amusement park? Yes, please!

Trött och belåten la jag mig med ett leende på läpparna direkt efter min väns meddelande med ett screenshot på hans chatt med en av konsertens artist som tackade honom för en fantastisk bild.

 

 

Photo credit: Arseny Selov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s